Fiziosport

Terapie manuală MET

În bagajul de cunoștințe al unui specialist în mișcare, fie el fizioterapeut, osteopat sau kinesiolog, există tehnici variate pe care acesta le poate folosi pentru a contribui la eliberarea sau relaxarea unui mușchi sau grupa musculară, care este tensionat/ă din cauze diferite. Muscle Energy Technique’s reprezintă o formă de manipulare osteopatică, cu rol în evaluare și terapie, în care sistemul muscular al clientului/pacientului este folosit activ, dintr-o poziție controlată, într-o direcție specifică și împotriva unei contrarezistente din partea terapeutului, aplicată într-un mod specific. Aceste tehnici au fost pentru prima dată descrise în anul 1948, de către Fred Mitchell Sr., DO, osteopat, de altfel ele mai fiind numite și tehnici Mitchell.

​Muscle Energy Technique’s sau MET’s au un mod distinct de aplicare, clientul/pacientul asigurând efortul inițial, iar terapeutul doar facilitând procesul. Forță primară rezultă din contracția musculară voluntară a clientului/pacientului, care este apoi utilizată pentru a corectă prezența disfuncție musculoscheletală.

​MET’s sunt folosite îndeosebi pentru a îmbunătăți amplitudinea de mișcare de la nivelul unei articulații, mai puțîn pentru a îmbunătății mobilitatea, la modul general. Că exemplu, în situația în care clientul/pacientul în cauză nu poate obține o rotație a coloanei cervicale spre partea stânga până la punctul maxim al amplitudinii de mișcare, care ar fi de 80 grade, aceasta ajungând, să zicem, doar până la 70gr., se presupune că există o restricție în componentă de rotație a coloanei cervicale de partea dreaptă, țesutul moale fiind tensionat. Aici este momentul când intervin MET’s, încercând să elibereze acea restricție din rotația de pe partea dreaptă, în așa fel încât amplitudinea de mișcare spre partea stânga, a mișcării de rotație a coloanei cervicale, crește până la maximul posibil. S-a obținut o restabilire a amplitudinii de mișcare normale pentru segmental implicat, dar nu este considerat un stretching în sensul cunoscut al cuvântului, pentru că amplitudinea de mișcare a fost crescută până la punctul considerat normal, nu l-a depășit.

Printre Beneficiile MET’s se mai numără și:

  • restabilirea tonusului fiziologic normal în musculatura hipertonă
  • îmbunătățirea amplitudinii de mișcare articulară
  • îmbunătățirea funcționării sistemului musculoscheletal
  • îmbunătățirea circulației sangvine locale