Fiziosport

Evaluarea posturală

Noi, oamenii, beneficiem în acest moment, de posibilități din ce în ce mai complexe de statică și locomoție datorită perfecționării permanente a aparatului locomotor și a sistemului nervos. Modul de interacțiune socio-biologic între om și mediul înconjurător a fost schimbat semnificativ de stațiunea verticală. Postura și locomoția umană se află într-o stare de condiționare reciprocă și nu pot fi separate, astfel că orice postură se menține sau se schimbă printr-o mișcare, cum și orice mișcare pornește de la o postura armonioasă și perfect coordonată.

Ținând cont de ritmul dezvoltării pe care îl are societatea de astăzi, postura noastră este influențată semnificativ de job-urile care presupun activitate de birou intensivă, modificările apărute provoacă disconfort fizic și ulterior stres psihic, odată cu apariția și persistența durerilor de la nivelul coloanei cervico-toracale și lombare, în special.

Pentru a preîntâmpina acest fenomen sau pentru a-l contracara, îți propunem să evaluăm postura ta, pentru a obține o prima imagine asupra existenței eventualelor poziții particulare, deformărilor de statică vertebrală și posibilităților de îmbunătățire ale acestora. Apoi îți vom oferi principiile generale care țin de organizarea activității profesionale și a locului de muncă, stabilim care sunt pozițiile fiziologice direct legate de funcționarea optimă a aparatului locomotor și îți oferim indicațiile necesare pentru reeducarea posturală și pentru evitarea reapariției problemelor.

Mijloacele folosite sunt evaluarea manuală de tip NMSC (neuromusculoscheletal), constând dintr-o serie de teste pentru determinarea dezechilibrelor de tonus și funcționare a diferitelor grupe musculare și observarea pozițiilor din timpul activităților profesionale, cum și investigația GPS (global postural system), cu ajutorul căreia ne vom crea o imagine, la propriu,  asupra diferențelor existente la nivelul centurilor (pelvină și scapulară), genunchi, picior, coloană vertebrală. După ce am aflat toate informațiile necesare, facem programul personalizat și începem să ne mișcăm, sub coordonarea atentă din partea noastră. Stabilim obiectivele, mijloacele pe care le vom folosi, frecvența potrivită a întâlnirilor și durata estimativă a întregului proces.